Het FODMAP dieet

Wat zijn FODMAPS?

FODMAPS is een acroniem voor “ Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols”. In gewoon Nederlands verwijst deze term naar snel afbreekbare suikers en opzwellende zoetstoffen die een laxerend effect hebben (een voorbeeld van dit laatste is sorbitol, bekend als ingrediënt in kauwgom).

Vele studies hebben de effecten van voeding op de prikkelbare darm en de darmen in het algemeen onderzocht. Het is zeker de moeite waard om FODMAPS te vermijden als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom.

Vraag advies aan een diëtist (let op: niet alle diëtisten zijn gespecialiseerd in FODMAPS) of een gastro-enteroloog.

FODMAPS, hoe herken je ze, waar vind je ze en welke effecten hebben ze op je?

Fructanen
Fructanen zijn samengesteld uit fructosemoleculen die samen een keten vormen die slecht door de dunne darm wordt opgenomen. Het is een FODMAP waar bijna alle PDS (Prikkelbare Darm Symptomen)-patiëten last van hebben.

Fructanen worden aangetroffen in gewassen zoals tarwe, gerst en rogge; je vindt ze in sommige vruchten en groenten en in sommige toegevoegde ingrediënten zoals fructo-oligosacchariden (FOS).

Galacto-oligosachariden (GOS)
GOS worden, net als fructanen, slechts gedeeltelijk of helemaal niet geabsorbeerd door de dunne darm van de meeste PDS-patiënten en zijn daarom de oorzaak van PDS-gerelateerde symptomen en klachten.

Met name peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen en gedroogde bonen, zijn bronnen van galacto-oligosachariden.

Lactose
Lactose wordt in principe door de meeste mensen goed verdragen. Het is alleen een probleem voor patiënten met een tekort aan lactase, een enzym dat lactose omzet in glucose en galactose. En dan hebben we het over lactose-intolerantie. Voor deze mensen moeten zuivelproducten en daarvan afgeleide producten, zoals roomijs, room, roomkaas en andere, strikt worden vermeden.

Fructose
Fructose wordt over het algemeen goed verdragen. In principe is er geen reden om het te vermijden. Behalve voor mensen die last hebben van ongemakken na het eten van bepaalde vruchten en vruchtensappen, honing en agavesiroop.

Polyolen
Polyolen worden door veel mensen niet goed verdragen en kunnen symptomen van DPS veroorzaken. Je vindt ze in sommige vruchten en groenten en in producten met toegevoegde zoetstoffen, zoals kauwgom en “suikervrije” of “dieet”-producten.

FODMAPS voedingsmiddelen

Niet-alcoholische dranken

Water, thee, lichte koffie

Koffie op basis van cichorei

Getolereerde vruchtensappen         

Te vermijden vruchtensappen

 

Alcoholische dranken

Alle dranken

 



Brood en bakkerijproducten

Brood glutenvrij (wit of grijs)        

Brood (wit, volkoren, zuurdesem, cracker, kramiek, melk, brioche)

Speltbrood, brood gemaakt van haver, rijst, maïs of aardappelzetmeel                   

Brood gemaakt van amaranth

Pizza, pitta & ciabatta deeg glutenvrij     

Pizza, pitta & ciabatta  deeg, panini, grissini, bladerdeeg

Maïs tortilla

Tortilla van tarwe

Meel

Meel glutenvrij

Meel 

Mais-, boekweit-, spelt-, haver- en quinoameel

 

Aardappel- en rijstzetmeel     

 

Bakpoeder, bicarbonaat

 

Ontbijtgranen/crackers

Havermout

Granen of zemelen

Gepofte rijst                            

Muesli

Cornflakes

Beschuiten en crackers

Beschuiten glutenvrij

 

Granen/aardappelen

Rijst, rijstzemelen, haver, haverzemelen, boekweit, polenta, quinoa                       

Tarwe, bulgur, couscous, tarwegriesmeel, gerst, rogge

Pasta glutenvrij

Tarwe pasta

Boekweit, quinoa, rijst pasta  

Gnocchi

Aardappelen, frieten

Aardappelkroketten

Aardappelpuree

 

Koekjes en gebak

Gebak en biscuits glutenvrij

Gebakjes en koekjes

 

Gingerbread

 

Commercieel gebak

Clementine, banaan, cranberry, citroen, passievrucht, kiwi, meloen, ananas, sinaasappel, papaja, druiven, aardbei, framboos, rabarber, bosbes, limoen, mandarijn        

Abrikoos, vijg, mango, braambes, nectarine, perzik, peer, appel, pruim, watermeloen

Aubergine, rode bieten, wortelen, selderij, cichorei, komkommer, andijvie, gember, prinsessenbonen, sla, luzerne, koolraap, olijven, pastinaken, paprika, pompoen, bamboescheuten, radijs, spinazie, sojascheuten, zeewier, courgette, koolrabi                           

Knoflook, champignons, kool, peulvruchten, uien, prei, aardperen

Lactosevrije melk

Melk

Sojamelk

Melkpoeder

Rijst- en havermelk                 

Gezoete gecondenseerde melk

Lactosevrije yoghurt

Yoghurt, kwark, room

Sorbet

Ijs

 

Vlees

Alle vleeswaren

Gepaneerd vlees of vlees in saus

Vis

Alle vis, schelp- en schaaldieren

Vis, schelp- en schaaldieren, gepaneerd of in saus

Eieren en vleesvervangers

Eieren

Seitan

Tofu, Tempeh

Peulvruchten

Quorn

Cashewnoten, pistachenoten

 

Groenteburger

Alle oliën                                 

 

Margarines

 

Boter

 

 

Basilicum, bieslook, kaneel, koriander, gember, kurkuma, nootmuskaat, peper, peterselie, rozemarijn, tijm, zout              

Knoflook

Alcohol en rijstazijn

Uien

Mosterd

 

 

Tafelsuiker

Honing

Ahornsiroop                             

Agave siroop

Donkere chocolade                 

Chocolade, koekjes, snoep

Mayonaise

Ketchup, tartaarsaus, barbecuesaus

Chips

Sommige eiwitrijke poeders